Упатства за веб-колачиња

за веб-локацијата www.myvolkswagen.net/mk/mk.html

Volkswagen AG користи разни колачиња на своите веб-локации. Колачињата се мали датотеки со информации за конфигурирање коишто се зачувуваат на вашиот мобилен уред. Колачињата во основа се делат во три категории.

1.  За функционалноста на веб-локацијата таканаречените функционални колачиња се од суштинско значење.  Обработката од функционалните колачиња е неопходна за да ви овозможи да ја посетите веб-локацијата (спореди чл. 6 став 1 точка б GDPR).

2.  Таканаречените колачиња за удобност, што на пр. ги зачувуваат вашите поставки за јазик, ја зголемуваат удобноста при посетата на веб-локацијата. Правната основа за колачињата за удобност е легитимниот интерес (член 6 став 1 точка ѓ GDPR). Легитимниот интерес е обезбедување на одредено ниво на удобност кога ја посетувате веб-локацијата. Можете да се спротивставите на обработката на податоци и во секое време за во иднина. Повеќе информации за тоа ќе најдете во Изјавата за заштита на податоци.

3.  Таканаречените колачиња за следење се користат за создавање на кориснички профил со псевдоним. Колачињата за следење се користат само ако посетителот на веб-локацијата дал согласност за тоа (член 6 став 1 точка а GDPR). Согласноста се дава преку таканаречениот банер за колачиња, кој мора активно да се кликне.

Дополнителни информации за користените алатки за следење и како можете да ја отповикате својата согласност можете да најдете во Изјавата за заштита на податоци.

Во рамките на опишаните категории се користат различни видови колачиња. Понатаму се објаснети најупотребуваните видови колачиња за твое разбирање:

1. Колачиња за сесијата

Додека сте активни на веб-локација, во меморијата на компјутерот привремено се зачувува сесиско колаче во коешто се зачувува идентификатор на сесијата, за, на пример да ја спречи потребата од повторно пријавување при секое менување на страниците. Сесиските колачиња се бришат при одјавувањето или ја губат својата валидност автоматски штом истече нивната сесија. 

2. Постојани или протоколарни колачиња

Постојаното или протоколарното колаче ја зачувува датотеката на вашиот мобилен компјутер во периодот што е предвиден во датумот на истекување. Со овие колачиња, веб-локациите ги памтат вашите информации и поставки следниот пат кога ќе ги посетите. Ова води кон побрз и полесен пристап, бидејќи, на пример не морате одново да ги правите прилагодувањата за јазик за нашиот портал. Кога ќе помине датумот на истекување, колачето автоматски се брише кога ќе ја посетите веб-локацијата што го создала. 

3. Колачиња од трети лица

Колачињата од трети провајдери потекнуваат од провајдери различни од операторот на веб-локацијата. На пример, тие може да се користат за собирање информации за реклами, содржини прилагодени на корисниците и веб-статистики. 

4. Флеш-колачиња

Флеш-колачињата се зачувуваат како податочни елементи од веб-локациите на вашиот компјутер кога тие веб-локации работат со Adobe Flash. Флеш колачињата немаат временско ограничување. 

На оваа веб-локација се користат следните колачиња:

Име на колаче

Категорија

Наменета употреба

Времетраење на меморирање

Вид колаче

csrf_token

Функционално колаче

Колачето се употребува за да се избегне Cross-Site-Request-Forgery (CSRF), постапка за напад на компјутерски системи при барањата.

7 дена

Permanent/Protokoll

SESSION

Функционално колаче

Ова колаче ја зачувува корисничката сесија при најавување

7 дена / или при одјавување

Постојано колаче

salt

Функционално колаче

Salt е случајно создаден код којшто е составен дел на механизмот за кодирање за најавување на веб-локациите. Ова колаче е потребно за безбедно кодирање на издадените токени за најава. Тука се работи за клиентскиот составен дел на употребениот код.

7 дена / или при одјавување

Постојано колаче

auth_fags

Функционално колаче

Base64-Encoded JSON-Object со Feature-App-Gruppen и нивниот опсег. Ова колаче содржи мета-информации што се потребни за најава. Тие мета-информации информираат за кои податочни групи (опсег) и кои апликации на веб-локацијата на најава мора да се праша.

7 дена / или при одјавување

Постојано колаче

Категорија

Функционално колаче

Наменета употреба

Колачето се употребува за да се избегне Cross-Site-Request-Forgery (CSRF), постапка за напад на компјутерски системи при барањата.

Времетраење на меморирање

7 дена

Вид колаче

Permanent/Protokoll